Vysoký cholesterol? Dôvody možno prekvapia.

Vysoký cholesterol? Dôvody možno prekvapia.

18. august 2021

Rozhliadnite sa po svojom okolí, spýtajte sa v rodine alebo známych. Koľko ľudí má vysokú hladinu cholesterolu a koľko ľudí užíva lieky? Prečo je to tak?

 Cholesterol je látka, ktorá pomáha telu spracovávať tuky. Potrebujeme ju na tvorbu hormónov, ale aj vitamínu D. Tvorí prirodzenú súčasť buniek ľudského tela a je pre život nevyhnutný, pretože plní množstvo významných funkcií.

 Predstavuje základ všetkých bunkových membrán, je vo veľkom zastúpený v nervovom systéme, v mozgu, v myelínových obaloch nervov, nachádzame ho v pečeni aj obličkách.

 V posledných rokoch však mnoho ľudí má od lekárov diagnostikovanú vysokú hladinu cholesterolu. Aké sú dôvody?

 

Príčiny vysokej hladiny cholesterolu

Cholesterol súvisí so stresom

Cholesterol tvorí dôležitý stavebný kameň pre syntézu pohlavných hormónov a nadobličiek. Jeho produkcia tiež súvisí s činnosťou štítnej žľazy. Striktné znižovanie hladiny cholesterolu môže u žien viesť k neplodnosti.

Vysoká tvorba hormónov v nadobličkách súvisí so stresom. Pokiaľ trpíte veľkým alebo dlhodobým, chronickým stresom, tak zákonite máte zvýšenú hladinu cholesterolu. Je to prirodzená reakcia organizmu. Na tvorbu vyššej stresových hormónov jednoducho potrebuje viac cholesterolu. Čím telo vyprodukuje viac hormónov, tým musí zákonite vyprodukovať viac cholesterolu. Je zaujímavé, že ľudia, ktorí sa liečia antidepresívami, majú veľmi často vysokú hladinu cholesterolu, hoci sú štíhli a užívajú lieky na jej zníženie.

Dlhodobý chronický stres , má zásadný vplyv na fungovanie štítnej žľazy. Jej dysfunkcia, ale niekedy aj autoimunitný zápal môže vyvolávať vyššiu hladinu cholesterolu v krvi.

 Cholesterol a cukor

Cholesterol súvisí s tvorbou žlče a je nevyhnutný na syntézu vitamínu D. Vonkajším zdrojom cholesterolu je potrava, na ktorú pripadá 20 – 40 % celkového cholesterolu. Najviac je obsiahnutý v živočíšnych tukoch, údeninách, vnútornostiach, vaječnom žĺtku a tučných mliečnych výrobkoch.

Vnútorný zdroj cholesterolu predstavuje z 60–80 % produkcie vlastného, ​​endogénneho cholesterolu, ktorá prebieha najmä prostredníctvom pečene, ďalej čriev a nadobličiek. Eliminácia cholesterolu z organizmu prebieha predovšetkým pomocou pečene. Je tu využitý na syntézu žlčových kyselín alebo priamo vylúčený do žlče.

 Čím viac cholesterolu zjete, tým menej ho telo vyrobí. Kvalitných tukov, ktoré obsahuje mäso, maslo, vajcia či mliečne výrobky, sa teda netreba v rozumnom množstve báť. Čoho sa ale v tejto súvislosti obávať musíte, sú jednoduché cukry, ktoré spôsobujú prudký vzostup inzulínu. Hormón inzulín zvýši činnosť enzýmov, ktoré pomáhajú pečeni vyrábať cholesterol, a pohroma je na svete.

Najväčším nebezpečenstvom sú priemyselne vyrábané výrobky s vysokým obsahom cukru, hoci skrytého a taktiež vysokým rizikom je alkohol. Kombinácia týchto dvoch zložiek v potrave zvyšuje hladinu cholesterolu. Vyvarujte sa tortách, sladkých koláčov, sušienok, prisladzovaných jogurtov či priemyselne vyrábaných müsli a tiež sladkých nápojov. Aj nadmerný príjem veľmi sladkého ovocia v kombinácii s ďalšími sladkosťami je rizikový.

 

Podľa posledných zahraničných výskumov sa významne podieľa na vysokej hladine cholesterolu v krvi aj dlhodobé užívanie rôznych druhov liekov vrátane antikoncepcie.

Riziko vysokého cholesterolu

Celková hladina cholesterolu v krvi by mala byť na hodnote 5 mmol/l, zvýšené riziko sa uvádza pri celkovej hladine 5,1 – 6,5 mmol/l. Cholesterol sa delí na tzv. hodný HDL a zlý LDL. Aj ich pomer v celkovej hladine je dôležitý.

 Všeobecne sa uvádza, že vysoká hladina cholesterolu v krvi spôsobuje arteriosklerózu (kôrnatenie ciev), a tým riziko kardiovaskulárnych ochorení. Podľa posledných zahraničných štúdií to tak úplne nie je. Samotná vysoká hladina cholesterolu je len približným ukazovateľom rizika vzniku aterosklerózy. Veľa ľudí užívajúcich lieky na zníženie hladiny cholesterolu napriek tomu zomiera na kardiovaskulárne ochorenie.

 Jednoducho sú situácie, a to najmä tie, ktoré súvisia so stresom, keď telo prirodzene potrebuje viac cholesterolu na tvorbu hormónov, ale v cievach ho neukladá.

 K poškodzovaniu ciev cholesterolom dochádza pri jeho oxidácii, to znamená, keď sa spoja s kyslíkom. Pokiaľ telo má dostatok antioxidantov, vitamínov, minerálov, tak k tejto reakcii nedochádza.

V súčasnej dobe vznikol v medicíne nový fenomén – „honba za cholesterolom“. Lieky na zníženie hladiny cholesterolu sú často podávané takmer každému, kto má vyššiu hladinu celkového cholesterolu ako 4,5 mmol/l.

 Tragédiou je, že málokedy je s pacientom vykonaná anamnéza, aby si ošetrujúci lekár zistil, či zvýšená hladina cholesterolu nie je spôsobená napríklad tým, že má pacient momentálne veľký stres, alebo že má skreslené predstavy o zdravej výžive.

 Často majú vyššiu hladinu cholesterolu v krvi ľudia, ktorí užívajú lieky poškodzujúce pečeň alebo ľudia po prekonanej žltačke či mononukleóze.

Lieky na znižovanie hladiny cholesterolu majú celý rad vedľajších účinkov – napríklad poškodzovanie pečene. Spôsobujú chronickú únavu, bolesti svalov, žlčové kamene a i. Určite by som veľmi premýšľala nad nutnosťou ich užívania! Do akej miery sa jedná o moje dobro a do akej miery zaisťujem tržby farmaceutickým spoločnostiam!

 

Ako docieliť optimálnu hladinu cholesterolu v krvi

Pokiaľ máte vyššiu hladinu cholesterolu, mali by ste v prvom rade prehodnotiť svoj jedálniček. Cholesterol v krvi zvyšuje najmä kombinácia stužených tukov a cukor (priemyselne vyrábané sladkosti, sušienky, zákusky, ale aj niektoré druhy müsli tyčiniek).

 

Ďalšími rizikovými potravinami sú: údeniny, priemyselne vyrábané paštéty, tavené syry, hotové pokrmy s dlhodobou trvanlivosťou, potraviny s vysokým obsahom bieleho cukru, umelé sladidlá (aspartám), prepálené tuky, alkohol, vysoká konzumácia potravín z bielej múky.

Ďalším krokom by mala byť eliminácia stresu. Uvoľňovať stres pohybom, zaradiť relaxačné techniky.

 Nemenej dôležitým krokom je udržovať si čistý žlčník bez žlčových kameňov a podporovať správnu funkciu štítnej žľazy.

 Byliny a doplnky pomáhajú

Skvelými bylinami sú rozrazil, artičok či rozmarín.

 

Zvoľte si vhodný preparát sami alebo nás kontaktujte. Radi vám odporučíme byliny a huby práve pre vás. poradňa@serafinbyliny.sk

 
Zdieľať
Aneta Benediktová | Serafin byliny

Aneta Benediktová

Poradca
Zakladateľka a odborná poradkyňa spoločnosti Serafin v Českej republike. Viac na www.anetabenediktova.cz

Objaviť ďalšie témy

Potrebujete poradiť?