Stukovatenie pečene a zázračný bodliak
01. január 2022
Kto by ho nepoznal. Pestrec mariánsky patrí medzi najznámejšie a najpoužívanejšie byliny. Nie vždy tomu tak bolo.
Pestrec je pestovaná bylina pôvodom zo stredomoria. V týchto oblastiach bola používaná od dávnoveku. Vďaka svojmu vzhľadu, a predovšetkým tŕňom sa mu hovorilo Kristova koruna. V starej Antike sa pestrec používal napríklad ako liek na hadie uštipnutie a od 17. storočia na choroby spojené s pečeňovými ťažkosťami, krvným tlakom, dutinou brušnou alebo na depresie.
V strednej Európe ho bylinkári začali používať až oveľa neskôr, dôvodom mohlo byť aj to, že domáce získavanie plodov zo zrelých hlavíc je veľmi ťažké.
Dnešnú prírodnú, ale aj klasickú medicínu si však bez tejto liečivky nedokážeme predstaviť.
Ako pestrec pôsobí?
Časťou byliny, ktorá sa používa sú plody, niekedy nesprávne označované ako semená. Tesne pred zrelosťou pestreca sa celé páperové hlavice odrežú a uložia na vetraných, suchých miestach, kde dozrejú. Až potom sa z nich vymlátia plody.
Hlavnou obsahovou látkou plodov je sylimarin, čo je súhrnný názov pre flavolignanové zlúčeniny a silice.
Najúčinnejšou formou spracovania pestreca mariánskeho je tinktúra. Tinktúra sa vyrába priamo z plodov alebo aj z mladých pukov tejto úžasnej byliny. Bolo dokázané, že do základného média pri výrobe tinktúr, do alkoholu, sa uvoľní viac účinných látok ako napríklad do vody pri príprave bylinného čaju. Dôležitý je aj spôsob pestovania a pôda, v ktorej rastie. Z pôdy sa do plodov môžu dostať pozostatky chemických hnojív od poľnohospodárskych družstiev. Ideálne je pestrec pestovaný na záhradkách alebo v režime BIO kvality.
Existuje ešte jedna forma užívania pestreca mariánskeho, a to je prášok z mletých plodov, ktorý sa užíva v dávke 2-3 čajové lyžičky denne. V tomto prípade musíme byť veľmi obozretní na kvalitu prášku, keďže mleté plody veľmi rýchlo žltnú a potom majú opačný "liečebný" účinok.
Pestrec mariánsky veľmi účinne pôsobí na ochranu a regeneráciu pečeňového parenchýmu. Podporuje tvorbu a distribúciu žlče, lieči zápal pečene, znižuje tvorbu žlčových kameňov a celkovo zlepšuje látkovú výmenu. Je to základná bylina aj pri liečbe steatózy pečene.
Stučnená pečeň alebo steatóza pečene
Steatóza pečene znamená zvýšené ukladanie tuku v pečeňových bunkách. Pečeň hrá kľúčovú úlohu v organizme v metabolizme tukov a je zodpovedná za odbúravanie tukov. Prítomnosť tuku v pečeňových bunkách je normálna. Ale ak jej množstvo stúpne nad rámec, tak sa tuk prestáva metabolizovať a začne sa v bunkách ukladať.
Pri ukladaní tuku v pečeni dochádza postupne k ich zväčšovaniu. Pečeň má pri tom hladký povrch a je svetlá. Vzhľadom k tomu, že tuky sa najčastejšie ukladajú vo forme tzv. Triacylglycerolov, je tuk v pečeňovej bunke zvyčajne vo forme veľkých kvapôčok, ktoré postupne splývajú a vytláčajú jadro bunky na periférii. V typickom prípade, ako je alkoholická steatóza, sú pečeňové bunky takmer vyplnené tukovými kvapkami. Pri malokapénkovej steatóze sa malé kvapôčky voľných mastných kyselín hromadia v bunkových organelách - tzv. Lyzosomoch, ktoré nesplývajú. Pečeňové bunky potom majú penovitý charakter s centrálne uloženým jadrom.
Steatóza zvyčajne nemá zvláštne príznaky, podľa ktorých by sme ju dokázali spozorovať. Často sa odhalí v rámci podrobnejšej zdravotnej prehliadky - ultrazvukovým vyšetrením alebo zvýšenými hodnotami pečeňových enzýmov v testoch. V pokročilom štádiu sa prejaví tráviacimi ťažkosťami, nevoľnosťou, únavou. V ťažkých prípadoch sa môže vyskytnúť zväčšením pečene, zožltnutím kože a očných bielkov. Bolesťou v hornom kvadrante brucha, nevoľnosťou, zvracaním, postupne potom cirhózou pečene.
Ku stučneniu pečene dochádza u alkoholikov, ale v posledných rokoch ich začínajú "predbiehať" ľudia s nadváhou, ľudia so zlými stravovacími návykmi, ľudia užívajúci dlhodobo lieky alebo ľudia, ktorí užívajú veľa rôznych druhov liekov naraz.
Ste to aj vy?
Hovoríte si, že sa vás to netýka? Uvedieme niekoľko príkladov.
1. Milujete sladkosti? Rôzne sušienky, šišky, zákusky. Najlepšie sladkosti, kde je veľa cukru a tuku? Nadbytočný cukor v tele sa mení na tuk. Takže aj keď budete štíhli, tak môžete mať po rokoch sladkého vytrvalého maškrtenia steatózu pečene.
2. Každý večer pohárik vína "na dobrú náladu", k tomu dvakrát až trikrát v týždni "ružové šťastíčko" na bolesť hlavy, celodenný stres a nepravidelná strava. Aj vy ste adept na steatózu pečene.
3. Užívate dlhodobo hormonálne lieky potrebné na štítnu žľazu alebo antikoncepciu? K tomu treba lieky na tlak či na žalúdok. Možno máte tiež radi sladkosti a občas vínko alebo energetický nápoj. Aj vaše pečeňové testy po niekoľkých rokoch nemusia byť ideálne. Vyhodnotenie je na vás ... však steatóza pečene sa týka dnes už obrovského počtu ľudí a bohužiaľ veková hranica ide často pod 30 rokov.
Aké je riešenie?
1. Úprava jedálnička najmä maximálna eliminácia pridaného cukru a nezdravých tukov
2. Eliminácia dlhodobého, pravidelného užívania liekov
3. Pravidelné užívanie Pestreca mariánskeho ideálne vo forme tinktúry. (Nakvapkať do horúcej vody, aby sa odparil alkohol)
4. Pravidelné užívanie Omega 3
5. Minimálne 2x ročne bylinná kúra na pečeň.
Pestrec je zázračná bylina. Pomôže vám chrániť vaše zdravie!
