Shitake – kráľovná medzi hubami
11. september 2023
Mnohí poznajú Shitake ako výbornú jedlú hubu, ktorá sa používa najmä na prípravu skvelých ázijských jedál. Shitake však patrí medzi prírodné huby so silnými liečivými účinkami.
História
Nie je presne jasné, kedy si Shitake našla cestu k ľuďom. Odborníci sú si však istí, že táto nádherná liečivá huba bola používaná už pred 2000 rokmi vo východnej Ázii. Už vtedy sa vedelo, že dokáže obnoviť zdravie a dlhodobo ho udržať.
Prvé záznamy o liečivej hube Shitake, jej účinkoch a dávkovaní nájdeme v spisoch z dynastie Ming, ktorá sa začala v 14. storočí. V Číne však existuje legenda, ktorá sa vzťahuje na objav Shitake okolo roku 1100 nášho letopočtu. V tomto príbehu Wu Sang Kang objaví špongiu Shitake pri prieskume lesov juhozápadnej Číny. Z nejakého dôvodu rozrezal mŕtvy kmeň stromu, na ktorom rastie Shitake. Keď sa k rozrezanému stromu vráti zistí, že huba na rozbitom dreve rástla oveľa rýchlejšie a vytvorila oveľa viac plodníc ako susedné huby na neporušených kmeňoch stromov. Objavil teda vtedy účinnú metódu na pestovanie Shitake.
Huba Shitake bola prvýkrát pestovaná v Nemecku v roku 1909. Než sa ale preslávila ako jedlá huba, malo uplynúť ďalších šesťdesiat rokov. Dnes je to druhá najpestovanejšia huba v krajine. Príliš málo ľudí si však stále uvedomuje jej prospešné účinky. Iba v krajinách východnej Ázie je široko zavedená ako osvedčená liečivá huba.
Niečo málo o Shitake
Shitake má svoj domov v listnatých lesoch Japonska, Číny a Kórey. Tam rastie predovšetkým na odumretom tvrdom dreve listnatých stromov. Prispôsobivá medicinálna huba sa ale presadila aj v iných častiach sveta. Biológovia predpokladajú, že na niektorých miestach sa rozšírila z pestární a dokázala si tak nájsť nové stanovištia pre svoj rast. Napríklad v Európe a Severnej Amerike sa cítia obzvlášť doma na dubovom dreve. Darí sa jej ale aj na kmeňoch buku, javora, gaštanu a orecha. Latinský názov pre špongiu Shitaké je „Lentinula edodes“. Najmä v Ázii ju ľudia nazývajú aj „kráľom medicinálnych húb“.
Pôvod názvu Shitake je japonský. „Shii“ odkazuje na strom Shii, kde najčastejšie špongiu nájdeme. Je to bežne známy ako strom Pasania. "Tiež" neznamená nič iné ako "huby". Súhrnne môžeme Shitake preložiť ako „huba, ktorá rastie na strome Pasania“. Číňania ho poznajú aj ako „Shiang Gu“. V preklade to znamená niečo ako „voňavá huba“.
Shitake sa pozná podľa svetlo až tmavo hnedého klobúka, ktorý niekedy prechádza do červenej. Zvlášť nápadné je množstvo jemných bielych vločiek, ktoré pokrývajú klobúk. Okraj mladej huby je mierne stočený dovnútra. Lodyha býva uprostred, niekedy trochu na strane klobúka. Je bielej až svetlo hnedej farby a môže rásť rovno alebo mierne zakrivene. Lamely sú hladké až drsné. Ako starnú, mení sa z bielej na žltú až červenohnedú.
Čo obsahuje Shitake
Ako všetky jedlé a medicinálne huby je aj Shitake bohatá na cenné zložky, ktoré vyživujú naše telo a udržujú ho zdravé. Samotný pohľad na makroživiny ukazuje, že huba je extrémne zdravá potravina. Obsahuje menej ako 2% tuku, iba okolo 12% sacharidov, ale až 13% bielkovín a okolo 5% vlákniny. Presné zloženie silne závisí od presných podmienok pestovania.
O obsahu bielkovín je dôležité vedieť, že sa v hube nachádzajú všetky esenciálne aminokyseliny. Ich zloženie je veľmi podobné ako u mlieka alebo mäsa. Bielkoviny zo Shitake sú navyše veľmi ľahko stráviteľné. Je teda cenným zdrojom bielkovín najmä pre vegetariánov a vegánov.
Čo sa týka minerálov a vitamínov, tak jej obsah je skutočne bohatý. Obsahuje: draslík zinok fosfor horčík meď vápnik Vitamíny B: 1, 2, 3, 5 a 6 provitamín D. Meď je obzvlášť dôležitá pre krv, spojivové tkanivo a nervy. Asi 100 g uvareného Shitake už pokryje priemernú dennú potrebu dospelého človeka. Množstvo vápnika a provitamínu D v Shitake silne závisí od množstva slnečného žiarenia. Obsah sa môže zvýšiť aj po zbere, ak sa huba suší na slnku. Veľa vitamínov rady B nášmu telu dodáva viac sviežosti a vitality. Vitamín B5, nazývaný aj kyselina pantotenová, sa podieľa na rôznych metabolických procesoch a regenerácii nervov. Na druhú stranu je vitamín B6 dôležitý na využitie bielkovín a na podporu našej psychiky. V priemere obsahuje Shitake viac vitamínu B6 ako väčšina druhov mäsa, vďaka čomu je pre vegetariánov ešte atraktívnejší.
Účinok Shitake na ľudský organizmus je založený na rôznych zložkách. Jedným z najdôležitejších je polysacharid lentinan. Táto látka sa opakovane osvedčila v rôznych lekárskych štúdiách ako zaujímavý prostriedok na podporu imunity. Zlúčeniny síry lentionín, lentín, lentyzín, lentinamycín A a B majú antibiotické a fungicídne vlastnosti. Už spomínaný provitamín D sa v odbornom žargóne nazýva aj ergosterol. Pokiaľ ide o vitamín D, tak mnoho ľudí v Európe trpí jeho nedostatkom a to, najmä v zimných mesiacoch. Následkom toho sú náchylnejšie k akútnym a chronickým ochoreniam.
O presných účinkoch bohužiaľ zo zákona nemôžeme na týchto webových stránkach písať, ale aj tak je huba Shitake „tajnou“ kráľovnou medzi liečivými hubami. Skvele chutí v pokrmoch, ale aj pomáha vo forme extraktu, a to tekutého alebo sušeného.