Prekyslenie tela - prejavy a dôsledky

Prekyslenie tela - prejavy a dôsledky

27. december 2021

Acidobázická rovnováha čiže vyrovnanosť medzi kyselinami a zásadami v tele je dôležitá pre správne fungovanie látkovej výmeny, zažívania, pre fungovanie všetkých buniek v organizme. Je podstatná aj pre činnosť enzýmov, pre celkové zdravie tela a okrem iného určuje rýchlosť starnutia a rozvoj ochorenia. 

Dôležitá úloha vyrovnaného pH

 pH našej krvi musí mať ľahko zásaditú hodnotu 7,365. Akonáhle by sa len mierne vychýlila, došlo by k rozvratu vnútorného prostredia organizmu, a ten umiera. Tomu je podriadená celá funkcia tela, ktorá sa snaží túto hodnotu udržať. Do krvi sa nám dostávajú metabolickými procesmi rôzne látky vrátane kyselín. Tieto kyseliny sa môžu do krvi dostávať napr. dýchaním (oxid uhoľnatý), ale najčastejšie tráviacim traktom. 

Krv musí mať vyrovnané pH a celá činnosť orgánov v tele je tejto logike podriadená. Kyslú krv telo neutralizuje za každú cenu. Deje sa to napríklad vyplavovaním zásaditých minerálov, najmä vápnika, aj keď tým spôsobuje jeho deficit v ostatných častiach a orgánoch. 

Pri metabolizme živín, ktoré obsahuje naša strava, vzniká veľké množstvo vedľajších produktov a okrem iného aj kyselín. Napríklad pri štiepení cukru v tele vzniká ako vedľajší produkt kyselina močová. A to je práve ten typ prekyslenia organizmu, na ktorý v poslednom čase začínajú upozorňovať ľudia zaoberajúci sa prírodnými typmi liečby. Ide o nadmerné množstvo kyselín, ktoré vnikajú do nášho organizmu najmä zo zlého zloženia stravy. 

Ako funguje naše trávenie

Ak sa pozrieme na pH tráviaceho traktu človeka, zistíme, že v ústach a hltane je zásadité. Tu dochádza k prvému tráveniu uhľohydrátov prostredníctvom enzýmov (ptyalín). 

V žalúdku je prostredie veľmi kyslé, ktoré je potrebné na prvé trávenie bielkovín. Ďalej strava postupuje do prvej časti tenkého čreva do tzv. dvanástnika, kde sa premieša čiastočne natrávená strava so žlčou a tráviacimi enzýmami pankreasu. 

Takto natrávená strava postupuje do tenkého čreva, ktoré je najdôležitejšie pre vstrebávanie živín do organizmu. K tomu je nevyhnutné zásadité prostredie (pH 8-8,5). Na kvalite tenkého čreva a jeho zásaditom pH značne závisí naše zdravie a kvalita nášho imunitného systému. 

Zvyšky natrávenej stravy potom pokračujú do hrubého čreva osídleného mikroorganizmami, ktoré dokončujú tráviaci a vylučovací proces. Aj tieto mikroorganizmy potrebujú k svojmu životu zásadité prostredie. Až v oblasti sigmy a konečníka sa mení prostredie na kyslé. 

Trávenie a prekyslenie

Dokonalosť trávenia v tráviacom trakte ovplyvňuje kvalitu krvi, a tým kvalitu všetkých buniek v organizme. Čínska medicína tvrdí, že „krv vzniká v čreve“. Hlavnou úlohou našej krvi je rozvádzať živiny. Veľká časť živín sa vstrebáva v oblasti tenkého čreva. 

Pokiaľ sa v našom tenkom čreve trávia prevažne kyselinotvorné potraviny, potom dochádza k negatívnemu vstrebávaniu týchto kyselín do krvi, a tým k vzniku prekyslenia organizmu. Telo musí následne tieto kyseliny neutralizovať vyplavovaním zásaditých minerálov tak, aby udržalo stabilné vnútorné prostredie – stabilné pH krvi. 

Ak by neutralizácia nenastala, znamenalo by to, že dôjde k postupnému narušeniu rovnováhy, organizmus sa dostane do stavu toxémie a v konečnom dôsledku nastane smrť. 

Organizmus za všetkých okolností udržuje pH v normále, a to aj na úkor toho, že si berie na neutralizáciu zásadité minerály zo svalov, ciev, kĺbov, kostí, čím dochádza k poruche ich štruktúr.  

Vznik infekcií

Narušené kyslé prostredie v tenkom čreve je živnou pôdou na rozmnoženie kvasiniek, a tým ku kvasinkovým infekciám. 

Kvasné procesy v oblasti tenkého čreva neumožňujú správne trávenie a vstrebávanie živín do krvi. Pokiaľ sa podobné procesy v oblasti tenkého čreva opakujú, dochádza k poruchám imunitného systému ak syndrómu "zvýšenej priepustnosti čriev" so všetkými jej následkami. Kvasné procesy umožňujú rast kvasiniek a plesní. Plesne produkujú jedovaté splodiny, ktoré poškodzujú celú látkovú výmenu.  

Dôležitosť minerálov a vitamínov

Organizmus udržuje svoje pH v normále najmä pomocou vápnika, ale aj ďalších minerálov ako je horčík či zinok a tiež pomocou vitamínov najmä radu B. Pri dlhodobo prekyslenom organizme sa minerály odoberajú zo svalov, cievnej steny, kostí a iných orgánov a tým vznikajú ochorenia, ktoré vychádza z ich poškodenia ako je napríklad osteoporóza, svalová únava či kŕčové žily.

Nedostatkom vápnika trpí aj funkčnosť nášho imunitného systému, pretože je nevyhnutný na aktiváciu funkcie enzýmov. Pri neutralizácii kyselín v organizme určitým minerálom vzniká chemicky kyslá soľ. Pokiaľ táto soľ nemôže odísť z tela prirodzenými cestami, hľadá telo riadené pudom sebazáchovy úložisko pre tieto škodliviny. 

Sú to miesta a orgány, ktoré dočasne tento nápor vydržia a nedôjde k ich bezprostrednej dysfunkcii. U každého jedinca je to iné miesto v tele a každý si tak zakladá na inom ochorení (artróza, obličkové kamene, gynekologické výtoky, vysoký krvný tlak, žlčové kamene a pod.). 

Najčastejšie ochorenia, na ktorých vzniku sa podieľa chronické prekyslenie organizmu:

 •    chronická únava

•    alergie

•    ekzémy

•    astma

•    poruchy imunity

•    onkologické ochorenie

•    artróza

•    osteoporóza

•    degeneratívne poškodenie kĺbov

•    zápcha,

•    hnačka

•    gynekologické zápaly a výtoky

•    neplodnosť

•    chronické bolesti hlavy

•    cukrovka

•    metabolické poruchy

•    nadváha

•    opuchy

•    vysoký krvný tlak

•    artérioskleróza

•    kŕčové žily

•    kazovosť zubov

•    padanie vlasov

•    obličkové a močové kamene

•    vysoká hladina cholesterolu v krvi

•    žlčové kamene 

Ako z tohto začarovaného kruhu von? Začnite tým najjednoduchším. Upravte si svoj jedálniček tak, aby obsahoval miernu prevahu potravín, ktoré sa v tele štiepia zásadito, vyvarujte sa stresu a užívajte byliny, vitamíny a minerály, ktoré minimalizujú škodlivé prekyslenie tela. 

Zvoľte si vhodný preparát sami alebo nás kontaktujte. Radi vám odporučíme byliny a huby práve pre vás. poradna@serafinbyliny.sk 

Zdieľať
Aneta Benediktová | Serafin byliny

Aneta Benediktová

Poradca
Zakladateľka a odborná poradkyňa spoločnosti Serafin v Českej republike. Viac na www.anetabenediktova.cz

Objaviť ďalšie témy

Potrebujete poradiť?