Keď sa povie"céčko"

Keď sa povie"céčko"

07. január 2022

Vitamín C, odborne kyselina askorbová, patrí k najznámejším vitamínom, ale aj k najznámejším prírodným látkam vôbec. Je všeobecne známy ako látka prirodzene podporujúca imunitný systém v období choroby, ale aj počas rekonvalescencie. Vitamín C má však pre naše telo mnoho ďalších významov. Okrem iného prispieva k normálnej funkcii a stavu: kĺbov, ciev, ďasien, hormonálneho systému, kože, kostí, vstrebávania železa. Znižuje mieru únavy a vyčerpania. 

Napriek presvedčeniu mnohých ľudí nie je kyselina askorbová to isté ako vitamín C. Ten je zložený hneď z niekoľkých zložiek, ktoré v kyseline askorbovej chýbajú. Navyše samostatná kyselina askorbová ničí v črevách prospešné baktérie a narúša tak prirodzenú črevnú mikroflóru. 

V prírode sa vitamíny vyskytujú v komplexe ďalších látok, ktoré zlepšujú ich vstrebateľnosť a umocňujú ich následnú využiteľnosť. Vitamín C sa v prírode vždy vyskytuje v komplexe s flavonoidmi, ktoré účinok kyseliny L-askorbovej podporujú. 

Kde vitamín C nájdeme?

Camu Camu

Najviac prírodného vitamínu nájdeme v ovocí s názvom Camu Camu. Strom Camu Camu s latinským názvom Myrciaria dubia dorastá do výšky 3–6 metrov a svojím vzhľadom pripomína skôr ker. Vyskytuje sa v západnej časti Amazonky, najmä v Peru, Mexiku, Bolívii a Argentíne, vo vlhkých tropických oblastiach v blízkosti riek.

 Plody Camu Camu obsahujú vysoký podiel vitamínu C – 3x viac ako v Acerole, 5x viac ako v Acai berry, 6x viac ako v Šípku, 10x viac ako v Rakytníku, 50x viac ako v pomarančoch a 60x viac ako v citrónoch. Ďalej sú významným zdrojom vitamínu skupiny B, rastlinných bielkovín, vápnika, draslíka, železa, fosforu a flavonoidov 

Plody šípkov

Z ďalších prírodných foriem, ktoré môžeme nájsť v rôznych prírodných prípravkoch, je možné uviesť výťažok z plodov šípky alebo rakytníka. V plodoch šípky sa vitamín C vyskytuje spoločne s flavonoidmi, ktoré ešte posilňujú jeho pôsobenie. Plody šípky sú však nielen bohatým zdrojom vitamínu C, ale aj rutínu, vitamínov skupiny B, vitamínu K, karoténu a ďalších biologicky aktívnych látok. Prírodný vitamín C má formu polyaskorbátu, ktorého pôsobenie trvá dlhšie ako u synteticky vytvorených foriem vitamínu C. 

Plody rakytníkuČo sa týka oranžových plodov rakytníka, tak tie okrem vitamínov C obsahujú navyše z prírodných látok vitamíny A, D, F, K a vitamíny skupiny B, flavonoidy, triesloviny a rôzne minerály.

 Ďalšími prírodnými zdrojmi vitamínu C sú Acerola, citrusové plody, jablká, čierne ríbezle, medvedí cesnak, červená paprika či žerucha. 

Dajte prednosť prírodnému vitamínu C! Teraz už viete prečo. 

Zdieľať
Aneta Benediktová | Serafin byliny

Aneta Benediktová

Poradca
Zakladateľka a odborná poradkyňa spoločnosti Serafin v Českej republike. Viac na www.anetabenediktova.cz

Objaviť ďalšie témy

Potrebujete poradiť?