Hericium alebo opičia hlava
01. január 2024
Hericium erinaceus je vynikajúca jedlá huba bežne známa ako Korálovec ježovitý. Hericium sa radí do veľkej skupiny liečivých húb, ktoré boli a sú oddávna využívané v tradičnej východnej medicíne. Herícium rastie na starých alebo odumretých listnatých stromoch, a to nielen v Ázii, ale aj u nás. Plodnici sa čínsky hovorí „huba opičia hlava“. V tradičnej východnej medicíne sa táto huba používa na posilnenie sleziny, výživu čriev a tiež na celkovú podporu imunity. Hovorí sa, že koralovec vyživuje päť vnútorných orgánov – pečeň, pľúca, slezinu, srdce a obličky. Korálovec však má aj mimoriadne pôsobenie v oblasti nervovej sústavy a mozgu.
Herícium rovnako ako všetky ostatné liečivé huby obsahuje betaglukány a terpenoidy. Obsahuje však aj hericenony a erinacíny, izoindolinony, steroly a mykonutrienty. Toto zloženie mimoriadne účinne pôsobí na ochranu nervového systému, na jeho regeneráciu. V súčasnej dobe prebieha celý rad výskumov, ktorý ukazuje zaujímavé možnosti Hericia na liečbu Alzheimerovej a Parkinsonovej choroby.
Extrakt z Hericia sušený alebo vo forme tinktúry sa bežne používa v tradičnej medicíne na podporu dobrého trávenia, celkovú vitalitu a silu. Pôsobí najmä tam, kde poruchy trávenia sú spôsobené dlhodobým stresom a psychickým vypätím. Zatiaľ čo Hericium sa v Európe pre svoj účinok používa predovšetkým ako prírodný liek, čerstvá huba sa často používa vo východoázijských kuchyniach. Je ideálny ako na pečenie, tak na varenie. Pri jeho príprave si treba uvedomiť, že sa používajú iba čerstvé huby s bielou dužinou. Staršie huby, ktoré majú červenkasté sfarbenie, nie sú vhodné na konzumáciu. Chuť Hericia pripomína hydinu a morské plody. Konzistencia je podobná ako u teľacieho. V pokrmoch je často sprevádzané vôňou citrónu a kokosu. V Ázii kuchári okrem celej huby radi používajú ako korenie aj jej sušený a mletý plod.
Na obrázku, ktorý je pripojený k článku je vyfotený Korálovec bukový, ktorého som stretla na svojich potulkách po Slavkovskom lese. Tento druh je tiež jedlý, avšak vzhľadom na jeho veľkú vzácnosť sa neodporúča jeho zber.