Objednávky, reklamácie, stav objednávok: 
+421 948 735 472 (po–pia 7:30–15:30)
Črevá a ich tajomstvo

Črevá a ich tajomstvo

05. január 2023

Ak prídete do ordinácie východného lekára, ktorý praktizuje čínsku medicínu, tak vás vyšetrí podľa vášho pulzu, pozrie sa vám na jazyk, na vašej koži a jedna z jeho prvých otázok bude na vašu stolicu. Väčšinu ľudí pravdepodobne táto otázka zarazí, ale on vie, že sa jedná o veľmi dôležitú súčasť nášho zdravia či choroby. 

Stolica je odrazom nášho celkového trávenia, je odrazom činnosti našej pečene, žlčníka, pankreasu, celého čreva. Stolica je ale tiež odrazom nášho celkového životného štýlu a podľa posledných výskumov aj odrazom našej psychiky a chémie mozgu. 

Konečná stolica vzniká v poslednej časti hrubého čreva. Na jej vzniku a kvalite sa však podieľa celý tráviaci trakt a jeho dobré, či zlé fungovanie. 

Ako funguje tráviaci trakt?

Pokiaľ sa najeme či napijeme, tak potrava postupuje ústnou dutinou, kde už začína prvý proces trávenia, a to najmä trávenie cukrov. Ďalšou časťou tráviaceho traktu je pažerák, následne žalúdok, začiatok tenkého čreva zvaný dvanástnik, tenké črevo, hrubé črevo a konečník. Každý diel tráviacej sústavy má svoju presne danú a veľmi dôležitú úlohu. Pokiaľ jedna časť tejto sústavy zafunguje zle a pošle ďalej potravu nie dobre natrávenú, zaťaží tým ďalšiu v poradí a najviac sa potom poškodenia a poruchy trávenia prejavujú v oblasti tenkého a hrubého čreva.

Celá tráviaca sústava pracuje v zásaditom prostredí s výnimkou žalúdka, kde je kyselina chlorovodíková zabezpečujúca okrem iného trávenie bielkovín a likvidáciu nežiaducich patogénov konzumovaných s potravou. Do dvanástnika ústia žlčník a pankreas a prebiehajú tu veľmi dôležité tráviace pochody za pomoci žlče a tráviacich enzýmov pankreasu. Nasleduje potom tenké črevo, kde sa už neštiepené časti potravy začínajú dostávať vo veľkej miery do krvi a vyživovať naše telo.

Hrubé črevo je poslednou časťou tráviacej trubice. Keď je dokončené chemické štiepenie potravy v tenkom čreve, čiastočne strávená potrava prechádza do hrubého čreva. Tam dochádza k spätnému vstrebávaniu vody a vylučovaniu odpadových látok z tela. Dôležité je, že v hrubom čreve sú miliardy „priateľských baktérií“, ktoré tvoria črevnú flóru. Tieto baktérie spotrebúvajú nestráviteľné zvyšky potravy, pomáhajú znižovať množstvo stolice. Ako súčasť svojho metabolizmu produkujú vitamíny K a B. Črevná flóra pomáha potláčať škodlivé mikróby a ako súčasť imunitného, lymfatického systému tvoria protilátky.

Stolica - spoločenské tabu?

Farba, konzistencia, početnosť našej stolice, ale aj tvar nášho exkrementu vypovedá všeličo o našom zdraví. Pravidelná kontrola je veľmi dôležitá. Podľa pravidiel čínskeho pentagramu a orgánových hodín má tenké črevo vrchol svojej činnosti medzi 13 a 15 hodinou a hrubé črevo ráno medzi 5 a 7 hodinou. Pokiaľ sa pravidelne po prebudení vyprázdňujeme, svedčí to o skvelom fungovaní nášho tela, celej tráviacej sústavy. Ak máme problémy s ranným vyprázdnením, môžeme tomu dopomôcť tak, že ráno na lačno vypijeme 2 dcl vlažnej, prevarenej vody a ďalšie jedlo a pitie konzujeme až za 20 minút. Tiež je veľmi dôležité urobiť si čas na vykonanie svojej potreby – nezadržiavať ju. Z toho veľmi často vzniká chronická zápcha. Frekvencia stolice môže byť 1-3x denne, veľmi záleží na množstve konzumovanej rastlinnej vlákniny. Stolica sa skladá z troch štvrtín z vody a zvyšná tretina sú pevné zložky. Tie sa skladajú z baktérií, ktoré doslúžili ako črevná flóra. Ďalšou časťou je nestráviteľná rastlinná vláknina. Takže čím viac ovocia a zeleniny jeme, tým viac stolice produkujeme. Posledná časť sú látky, ktorých sa telo chce zbaviť napr. zvyškami liekov, farbív a chemikálií. Prirodzená farba stolice je hnedá až žltohnedá. Túto farbu stolici dáva červené krvné farbivo z odbúravaných krvných teliesok a taktiež baktérie. 

Patologické farby stolice:

Čierna - svedčí o natrávenej krvi z tráviaceho traktu. Je to signál k okamžitej návštevy lekára, pretože pravdepodobne dochádza ku krvácaniu zo žalúdočného vredu či iného vnútorného poranenia.

Žltá - v tele zle pracujú črevné baktérie, nevytvára hnedé farbivo. Príčinou môže byť užívanie antibiotík alebo hnačka. V tomto prípade je vhodné popíjať bylinný čaj s obsahom nátržníka a čučoriedky, a tiež užívať prírodné prebiotiká.

Svetlo hnedá až šedá - svedčí o zlej priechodnosti (svetlo hnedá) až nepriechodnosti ( šedá) žlčovodov do čriev. Je to signál na návštevu lekára. 

Konzistencia stolice:

1. oddelené tvrdé hrudky (orechy) – zápcha, stolica putuje črevom až 100 hodín. Dochádza tu k narušovaniu celkového prirodzeného metabolizmu, najmä metabolizmu minerálov a vitamínu, ale aj ďalších živín. Taký človek býva unavený, podráždený, celkovo bez životnej energie. Dôležité je zaistiť dostatočné množstvo rastlinnej vlákniny a hlavne dostatok tekutín, najmä čistej vody. Veľmi dôležitý je pohyb, rôzne formy jogového cvičenia zameraných na masáž vnútorných orgánov. Týmto problémom veľmi často trpia ženy, ktoré žijú v dlhodobom, chronickom strese. Riešenie vo forme rôznych preháňadiel poškodzuje prirodzenú črevnú peristaltiku. Majte trpezlivosť a riešte zápchu najprirodzenejšou cestou. Zvláštnou kapitolou je cestovná zápcha. Na nej veľmi dobre pomáha koreň čakanky. 

2. tvar jaternice s povrchovými ryhami alebo hladká – najvhodnejší typ stolice s optimálnym množstvom vody a tuhých látok. Pokiaľ stolica rýchlo klesne na toalete do vody, svedčí to o tom, že potrava nebola dostatočne strávená. Môže to byť spôsobené zlým rozdrvením už v ústach, jedlom v zhone alebo nedostatkom tráviacich enzýmov. Stolica by mala do vody klesať postupne. 

3. Kašovitá kyprá stolica – svedčí o patologickom trávení, zlej črevnej mikroflóre. Môže to svedčiť aj o nejakej infekcii. V tomto prípade je vhodná prechodná diéta s vylúčením ťažkých jedál, vyprážaných pokrmov a mäsa. Zaradiť doplnky stravy, ktoré upravujú fungovanie čriev a celého trávenia vrátane pečene, žlčníka a pankreasu. Vhodné sú čaje obsahujúce repík lekársky, nátržník a fenikel. Je tiež dobré užívať byliny, ktoré majú antibiotické alebo antivirotické účinky. 

Probiotiká a prebiotiká

Naše telo je domovom viac ako 2 kg baktérií, ktorých je niekoľkonásobne viac ako všetkých buniek nášho tela. Tieto baktérie sú pre dobré fungovanie ľudského organizmu veľmi dôležité. Nachádzajú sa nielen v čreve, ale aj v ústnej dutine a celom tráviacom trakte, v pohlavných orgánoch alebo na našej koži. Mikrobióm v črevách je pre nás veľmi dôležitý v mnohých pohľadoch. Zaisťuje správne trávenie, výživu organizmu, imunitu, a tiež sa veľmi významne podieľa na našej psychike a na tom, či budeme štíhli alebo tuční. Svoj črevný mikróbiom môžeme podporiť vhodnou skladbou stravy. Tá by nemala obsahovať chemikálie, stužené tuky a ďalšie prídavné látky vrátane pridaného cukru. Prirodzene prítomný cukor je v ovocí a tento druh cukru je pre naše telo prínosným. Ďalej je dôležitý aj obsah vlákniny ako veľmi dôležité zložky stravy. Vlákninu okrem iného obsahuje inulín, čo je polysacharid, ktorý vie vyživovať priateľské baktérie v našom organizme, a tým ich podporovať. Inulín obsahuje tiež koreň čakanky, púpavy alebo puškvorca. Takejto látke sa hovorí prebiotikum. Významnou prírodnou látkou pre naše črevá je aj Butyrát sodný soľ kyseliny mliečnej. Butyrát dokáže obnoviť celistvosť črevnej sliznice a tiež znížiť prenikanie obsahu čriev do krvi. Pôsobí teda proti syndrómu zvýšenej priepustnosti čriev, ktorý je základom celého radu chorôb. Má tak zásadný vplyv na tlmenie chronických črevných zápalov, ale aj celkových chronických zápalov v tele a taktiež na správnu tvorbu serotonínu (hormónu dobrej nálady) v črevách. Doplňovanie probiotík je pre naše telo dôležité najmä pokiaľ naša strava obsahuje veľa cukru, stužených tukov a málo vlákniny. Tiež je dôležité dopĺňať kvalitné probiotiká pokiaľ užívame nejaké lieky. Črevá a najmä chémia v nich je veľkým tajomstvom. Postupne vďaka novým vedeckým technológiám objavujeme ich obrovský význam pre fungovanie celého nášho tela, a to nielen v oblasti trávenia, ale aj mozgu, nervov, emócií a ďalších telesných pochodov.

Rozmaznávajte teda svoje črevá, nezaťažujte ich toxínmi a nekvalitnou stravou. Budete zdraví a spokojní. 

Moje tipy:

Kvalitné prírodné prebiotikum - kapsuly Digestív 

Kvalitné probiotiká – prípravky firmy Harmonelo 

Prípravok s obsahom Butyrátu – kapsuly Multiserafin 

Kombinácia pri hnačkách a poruchách trávenia: čaj Črevá + kapsuly Digestív + Harmonelo Vitality 

Kombinácia pri zápale čriev: čaj Hrubé črevo + tinktúra Čaga+ Harmonelo Lacto 

Kombinácia pri zápche: čaj Vyprázdňovanie + kapsuly Digestív + Harmonelo Bifi

Kombinácia pri syndróme zvýšenej priepustnosti čriev: čaj Odkyslenie organizmu + kapsuly Multiserafin

Zdieľať
Aneta Benediktová | Serafin byliny

Aneta Benediktová

Poradca
Zakladateľka a odborná poradkyňa spoločnosti Serafin v Českej republike. Viac na www.anetabenediktova.cz

Objaviť ďalšie témy

Potrebujete poradiť?