Čisté cievy – základ zdravia

Čisté cievy – základ zdravia

05. január 2021

Najcennejšou životodarnou tekutinou je krv. Privádza tak potrebný kyslík do všetkých častí tela a tiež ich zásobuje všetkými živinami. Zároveň odvádza väčšinu splodín z organizmu. Krv preteká spletitým systémom žíl a tepien.

 Preteká cievami s väčším priemerom, ale aj tými, ktoré sú mikroskopicky maličké a zásobujú tie najviac okrajové časti nášho tela. Tam sa musia krvné častice „zmrsknúť“ ako zdatný športovec, aby všetko potrebné doniesli tam kam majú a zároveň odviedli to čo majú.

 K svojej práci krv potrebuje veľmi dobré „potrubie“, ktoré je pružné, ale zároveň pevné. „Potrubie“, myslené cievny systém, musí mať dostatočný priemer, teda prietok. Potom všetko funguje tak ako má, a my sa cítime zdraví a vitálne.

Ak je však cievny systém nepružný a miestami so zníženým prietokom, teda s usadeninami na cievnych stenách, dochádza k narušovaniu výživy častí tela a rozvoju niekedy až fatálnych chorôb.

 Čo cievy upcháva?

Nepriechodnosť ciev je zapríčinená najmä ukladaním tuku, a to predovšetkým cholesterolu na ich stenách. To je princíp vzniku aterosklerózy, po slovensky na kôrnatenie tepien. V miestach, kde sa cholesterolové pláty ukladajú, dochádza k zúženiu cievy a krv ťažšie prúdi.

 Cieva sa tiež stáva krehkejšia a menej pružná. Nedostatok krvi znamená nedostatok kyslíka. A nedostatok kyslíka znamená zvýšené riziko vzniku chorôb ako sú:

· mozgová mŕtvica

· embólia, trombóza

· infarkt myokardu

· nedokrvovanie končatín

· vysoký krvný tlak

 · bolesti pohybového aparátu, najmä chrbtice

· bolesti hlavy

· únava

· poruchy imunity

 

Čo môžem urobiť?

Zásadné je rozumne znížiť príjem nezdravých tukov. V prvom rade sa jedná o tzv. nasýtené mastné kyseliny v potravinách, ako sú masť, tučné mäso, tučné mliečne výrobky, ale aj zdanlivo zdravé potraviny, ako je kokosový alebo palmový olej. Práve nasýtené mastné kyseliny v nich obsiahnuté zvyšujú hladinu „zlého“ LDL cholesterolu, ktorý sa následne môže usadzovať na stenách ciev.

 Tieto potraviny nahradíme prepusteným maslom, olivovým olejom, ľanovým olejom, olejom z konopného semienka, chudým bielym mäsom, rybím mäsom, avokádom, orechmi. Vhodné je tiež zaradiť potraviny bohaté na luteín, ktorý znižuje možnosť výskytu aterosklerózy. Sú nimi listová zelenina ako je kel, špenát či kapusta, ďalej paprika, mrkva a tiež vajcia. Trošku kvalitného masla taktiež neuškodí.

 Veľký pozor by sme si mali dať najmä na tzv. skryté tuky v niektorých potravinách, ako sú vyprážané šišky, nízkopercentné čokolády, oblátky, sušienky ale aj niektoré margaríny. Tu môžeme nájsť tzv trans-mastné kyseliny. Tieto kyseliny, ktoré sa používajú pri stužovaní umelých tukov a podieľajú sa na zvýšení hladiny zlého "LDL" cholesterolu v krvi, a navyše ešte znižujú hladinu "dobrého" HDL cholesterolu.

 Ďalší veľmi dôležitý krok je nefajčiť a čo najviac obmedziť pitie alkoholu.

 Významným faktorom zlepšujúcim pružnosť a priechodnosť ciev je pohyb. Najlepší je ten prirodzený ako je chôdza, ľahký beh alebo napríklad aj plávanie a tiež prirodzené otužovanie.

 V neposlednom rade potom dýchanie, najmä cielené pravidelné dychové cvičenia, pri ktorých sa naučíme správne a plne dýchať. Tieto cvičenia odbúravajú stres a zlepšujú prietok krvi cievami.

 Stres je okrem iného silným hráčom pri zvyšovaní hladiny cholesterolu v krvi rovnako ako dysfunkcia štítnej žľazy, ktorá má svoj dôvod v dlhodobom chronickom strese.

 

Príroda pomáha

Už naše babičky vedeli, že cesnak je na cievy. Konzumácia cesnaku napomáha nielen cievam, ale pôsobí aj proti zápalom a napríklad aj črevným parazitom.

 Rovnaké účinky má aj známa bylina Cesnak medvedí. Výhodou však je, že na rozdiel od klasického cesnaku v pokrmoch nespôsobuje problémy „žlčníkárom“.

 Cesnak medvedí môžeme konzumovať priamo alebo ho nakrájať do šalátov. Tepelná úprava však silne znižuje jeho skvelé účinky na naše cievy. Pokiaľ ho konzumujeme vo forme extraktu – tinktúry, tak tá vie zachovať všetky skvelé účinné látky tohto daru prírody. Podporuje na naše cievy, najmä ich priechodnosť a pružnosť.

Ak sa rozhodneme urobiť vo svojom tele „cievnu generálku“ nezabudnime na vitamíny rady B a prírodný vitamín C napríklad z exotického ovocia Camu camu.

 

Taká niekoľkotýždňová kúra naozaj dokáže zázraky! Vstúpte na cestu zázračných byliniek a stravy, ktorá lieči. Vaše telo vám poďakuje a vy sa budete cítiť skvele.

 

Zvoľte si vhodný preparát sami alebo nás kontaktujte. Radi vám odporučíme byliny a huby práve pre vás. poradna@serafinbyliny.sk
Zdieľať
Aneta Benediktová | Serafin byliny

Aneta Benediktová

Poradca
Zakladateľka a odborná poradkyňa spoločnosti Serafin v Českej republike. Viac na www.anetabenediktova.cz

Objaviť ďalšie témy

Potrebujete poradiť?