Pestrec mariánsky
Účinne napomáha pri ochorení pečene, žlčníka, tráviacich problémoch. Bylina regeneruje
pečeňové bunky a podporuje funkcie pečene. Používa sa na doliečovanie po pečeňových ochoreniach ako
je žltačka, mononukleóza, zápal pečene a iné.
Napomáha tráveniu a tvorbe
žlče, takže pôsobí pri nadúvaní. Zlepšuje metabolizmus cukru a tuku v pečeni.
Upravuje hladinu cukru a cholesterolu v krvi. Pôsobí proti alergiám.
Veľmi dobrou formou je
tinktúra z pupeňov – gemmoterapia, ktorá v sebe obsahuje účinné látky z celej
rastliny. Je v nej najviac účinných látok.
Všeobecný popis:
Pestrec mariánsky je zvyčajne 60 až 150 cm vysoká bylina s guľovitým
koreňom a chudobne vetvenou stonkou. Rastliny sú pavučinaté a pokryté
roztrúsenými priľahlými žliazkami. Stonka je plná, zaoblene hranatá, s bielou
dreňou. Listy v prízemnej ružici sú až 40 cm dlhé. Dolné stonkové listy sú
sediace, horné poloobjímavé, obvajcovité až kopijovité, perenolaločné až
perenoklané s úkrojkami na okraji nepravidelne ostnatými, na líci lesklé. Žilky
na líci listov sú lemované bielymi škvrnami. Úbory sú veľké, jednotlivé, dlho
stopkaté, 3 až 7 cm široké. Zákrov je tvorený okrúhlo obvajčitými, na okraji
nepravidelne ostnatými zubatými listeňmi. Ostne sú slamovo žlté, až 7 mm dlhé.
Kvety sú purpurovo červené až fialové, s dlhou bielou korunnou rúrkou, asi 3,5 až
4 cm dlhé. Nažky sú asi 7 až 8 mm dlhé a 3 až 5,4 mm široké, svetlo hnedej a
tmavohnedej čiarkovitej farby, lesklé, na vrchole s úzkym slamovo žltým lemom a
ľahko opadavým páperím.
Používaná časť:
Plod - semeno, púčik
Spôsob použitia: Semeno sa používa vo forme bylinného čaju
samostatne alebo v zmesi s ďalšími bylinami. Môže sa užívať aj k priamej
konzumácií, a to namleté. Mletá bylina veľmi rýchlo žltne. Najúčinnejšia forma
podávania je výťažok - tinktúry z bylín alebo z púčikov - gemmoterapia
Nájdete vo výrobku: tinktúra z púčikov Pestrec, tinktúra z bylín Pestrec, zmes z púčikov Anticukor, Cholesterin, Tráviaca zmes, bylinný čaj Pečeň, jednodruhová byliny Pestrec mariánsky plod
